Извозна машина

Датум 23.11.2011. 00:00:00 од pinkjeca, категорија Знаменитости, Коментари 7, Број прегледа 2892, Cool 6, isCooliraj 2


Untitled document

УБЕДЉИВО најстарија рударска парна машина у Европи, можда и у свету, налази се у Сењском Руднику, и ради већ 135 година! Почела је да се загрева у 19. веку, као од шале је преко главе претурила цео 20, да би и данас, у првој декади 21. века, тутњала пуном паром.

Да чудо буде веће, ова машина није експонат оближњег Музеја рударства , јединог таквог у Србији. Она је свакодневно у функцији: њен механизам покреће лифтове којима се три смене рудара свакодневно спуштају 150 метара у утробу земље и, наравно, излазе из ње.

Машина је направљена 1872. године у Грацу у аустроугарској фабрици "Јожеф Кереши". Најпре је инсталирана у руднику Врдник на Фрушкој гори 1876. године. Тамо је радила све до 1922. године, а онда је пребачена у Сењски Рудник. Пратили су је рудари који су кренули у потрагу за послом. Од тада је овде, код нас. Ова необична направа ради на водену пару, а огромни зупчаници на које су намотане сајле које тегле безмако век и по лифтове смештени су у посебној просторији на површини рудника. На најважнијем делу механизма налазе се дрвени зупци. Израђују се искључиво од грабовог дрвета и праве се у нашој машинској радионици. Одржавање машине је крајње једноставно, јер, када се дрвени зуб поломи, избије се чекићем и замени се.

Тако ово рударско "сокоћало" ради без обзира на то да ли има електричне енергије или не. Поред рудара у окно спушта и лакши репроматеријал.

До сада су долазили најпознатији инжењери из Европе који су хтели да утврде њену аутентичност. Експертизу су правили стручњаци за техничке науке из Велике Британије, Словеније, Португала и Шпаније. Утврђено је да је заиста 1872. њена година производње.

Већ деценијама су рудари врло поносни на своју машину, а посебно су били узнемирени када је једна британска делегација долазила 1970. године са намером да је откупи. Ондашњем руководству било је понуђено да се одрекне машине, а да за узврат ови инсталирају ново, модерно постројење са истим својствима. Енглези су брже отишли него што су дошли, пошто су брзо схватили да не могу да се домогну рударске "мезимице".

Cool    isCooliraj Facebook Google Bookmarks MySpace Reddit

Коментарисање је дозвољено само регистрованим Рудничанима! Улогуј се или се региструј!